Autonomia personala este un deziderat care elimina multe probleme din viata noastra.
- Janina-Rujoiu
- 28 feb 2020
- 3 Min. de lectura
Actualizado: 12 ago 2021
Inceteaza sa mai spui DA atunci cand de fapt simti ca vrei sa spui NU.
Opreste-te din a mai face lucruri pe care nu iti doresti sa le faci. Sigur, in viata mai sunt si chestiuni neplacute de care este necesar sa ne ocupam, insa atunci cand compromisurile devin realitatea ta cotidiana este timpul sa te intrebi in ce directie te indrepti.
Loialitatea fata de tine insuti, fata de valorile, principiile si bunastarea ta psihica si vitala ar fi normal sa primeze mereu. Nu alti oameni, nu situatiile in care te afli impotriva vointei tale. Este firesc ca uneori sa faci si concesii, dar repet: nu iti face o obisnuinta din a te nega pe tine si dorintele tale.
Nu te lasa manipulat, santajat emotional, nu permite ca alti oameni sa iti distribuie un rol secundar in povestea vietii lor. Tu nu ai venit pe lume ca sa traiesti pentru ei, ci pentru tine. Asa ca ai dreptul (si chiar obligatia) sa te indepartezi de tot ceea ce nu rezoneaza cu tine, de oamenii care te seaca de energie si resurse, de situatiile care iti sunt defavorabile, de activitatile care nu te imbogatesc cu nimic, ci doar te fac sa pierzi timp pretios din viata ta.
A spune un NU ferm atunci cand vocea ta interioara iti cere asta este o dovada de verticalitate si de respect fata de propria ta fiinta.
Atunci cand in mod repetat spui DA, desi gandesti exact opusul, iti pierzi increderea si respectul de sine. Astfel, devii o fiinta fragila si vulnerabila, care va fi predispusa la si mai multe compromisuri si sacrificii. Te vei nega pe tine pentru ca nu stii ca meriti altceva, iar altii vor profita de slabiciunea ta.
In schimb, atunci cand printr-un NU hotarat trasezi limite si granite clare, vei deveni din ce in ce mai puternic si mai liber.

Capul plecat sau coloana vertebrala dreapta.
Alegerea iti apartine!
Autonomia personala este un deziderat care elimina multe probleme din viata noastra. Sa fii autonom inseamna sa te bazezi pe propriile tale forte, sa iti asiguri singur toate cele necesare existentei, sa nu fii dependent de alti oameni si sa stai pe propriile tale picioare intotdeauna.
De exemplu, am intalnit atat de multe femei (dar si barbati) care sufera pentru ca stau in relatii toxice sau disfunctionale, care nu sunt respectate de sotii lor, ci chiar abuzate fizic sau psihic si care accepta aceasta stare de fapt pentru ca spun ca nu au ce sa faca sau unde sa se duca. Nu au lucrat niciodata in viata lor sau nu mai fac asta de cand au intrat in relatie, iar barbatul le-a promis ca va avea grija de ele. Din comoditate sau din idealism, au renuntat la visurile si obiectivele lor. Anii au trecut, el nu mai simte iubirea aceea de la inceput, si-a dat seama ca ea este dependenta de el si ca atare isi permite sa se poarte oricum cu ea. Iar ea, de dragul copiilor si uneori chiar din comoditate, stă in continuare in acea relatie.

O relatie nu reprezintă nicio garantie pentru viitorul tau.
Se poate intampla orice - partenerul sa se plictiseasca, sa isi doreasca altceva, sa isi piarda respectul fata de o persoana lipsita de putere personala, sau chiar sa plece de pe aceasta lume. Ce vei face in acest caz?
Gandeste-te ca atunci cand esti intretinut de altcineva este ca si cum ai fi un copil neajutorat si lipsit de putere. Esti la cheremul persoanei care iti asigura cele necesare traiului. Ai renuntat la puterea ta personala si ti-ai pus viata in mainile cuiva din exteriorul tau. Pe ce te bazezi atunci cand te gandesti ca acel om va fi langa tine mereu? Nu ai nicio siguranta ca asta se va intampla, asa ca inceteaza sa te mai autoiluzionezi. Nu lasa ca promisiunile facute in numele iubirii sa-ti intunece ratiunea.
Relatiile dintre oameni sunt extrem de fragile si perisabile. Nu te poti baza pe faptul ca daca astazi un om este langa tine, va fi acolo mereu, indiferent de promisiunile sale.
Dependenta este periculoasa pentru ca tu nu mai esti in controlul vietii tale.
Comentarios