top of page

Misiunea ta în cazul în care o accepți

Actualizado: 11 mar 2023

“In viata asta esti TU si ceilalti oameni…fa din tine tot ce poti!

Asta-i misiunea ta…sa devii cea mai buna varianta a TA!”



Insa oare asta e misiunea ta cu adevarat? De acord, e nevoie sa-ti urmezi calea independent de parerile celor din jur, sa-ti depasesti limitele, sa evoluezi. Insa a deveni cea mai buna varianta a ta… e doar inceputul. Consider necesara o separare intre “dezvoltare personala” si “misiune”, pentru ca o misiune implica anumite lucruri care depasesc granitele ego-ului.

Daca te dedici unui ideal, devii ceva cu totul diferit: o legenda.Tind sa rezonez cu mesajul lui Christopher Nolan. Insa imi dau seama ca nu e usor sa mergi pe drumul unui erou: sa-ti traiesti viata intr-un mod diferit fata de restul, sa “te ridici in picioare” pentru ceva anume, sa nu-ti fie frica sa fii contra, sa lasi ceva in urma, sa devii un exemplu pentru cei din jur.

Timpul tau pe acest pamant este limitat, insa actiunile tale pot deveni nemuritoare. Nimeni nu isi pune amprenta asupra acestei lumi doar pentru ca se “dezvolta personal”. Misiunea ta trebuie sa fie ceva mai presus decat tine. Da, e nevoie sa faci sacrificii. Da, e de munca. Insa daca te bazezi doar pe dezvoltare personala, nu vei atinge niciodata implinirea pe care ti-o doresti.

Morpheus: Crezi in destin, Neo? Neo: Nu. Morpheus: De ce nu? Neo: Pentru ca nu imi place ideea ca nu am control asupra propriei mele vieti.

Osho spunea ca vesticii au o obsesie cu scopul. Trebuie sa ai un scop pe acest pamant, la fel cum un ciocan are un scop. Trebuie sa te nasti cu niste talente. Trebuie sa ai o vocatie. Trebuie sa existe o finalitate! Esticii, in schimb, nu gandesc in termeni de scop. Frumusetea nu are scop. Dragostea nu are scop. Fericirea nu are scop. Viata nu are scop. Viata e o joaca, iar joaca nu are nici un scop. Nu zic ca acum trebuie sa devenim “estici” peste noapte, insa nu ar strica sa punem o contragreutate mai mare de partea opusa a balantei.

Din acest motiv prefer termenul de “misiune”. Pentru ca misiunea e ceva ce alegi sa faci, nu e ceva pentru care ai fost facut. Iar misiunea se schimba si evolueaza pe masura ce tu te schimbi si evoluezi. Multi cred ca nu iti schimbi personalitatea, ca nu iti schimbi valorile, ca nu iti schimbi abilitatile sau pasiunile. Insa singura constanta in viata este schimbarea.

Cum iti construiesti o misiune? Guy Kawasaki, fostul evanghelist de la Apple, spunea ca exista 3 tipuri de misiuni: sa cresti calitatea vietii, sa repari ceva stricat si sa previi sfarsitul unui lucru bun. Formula e simpla: Misiunea mea este sa {fac ceva} pentru {altcineva sau altceva}. Asta tine de crezuri, tine de valori, tine de visurile pe care le ai, de experientele pe care le-ai avut, de ce iti place si ce nu-ti place. Dar, mai mult de atat, tine de curiozitate si de conectarea cu lumea din jurul tau.

O mare problema e ca incerci sa descoperi lucruri in timp ce lucrezi “in vid”. Trebuie sa-mi descopar talentul, trebuie sa-mi descopar pasiunea, trebuie sa-mi descopar vocatia si scopul in viata. Atunci o sa stiu ce sa fac! De parca ar fi ceva ce ar iesi la suprafata daca ai sta destul de mult timp cu creionul in mana. Indiferent ca te vezi prea tanar sau prea batran, ca te consideri antisocial sau introvertit: iesi in lume, traieste, conecteaza-te cu oamenii, vezi ce nevoi au si ce poti tu sa faci ca sa-i ajuti. Apoi revino la hartie.

Misiunea trebuie sa fie pentru tine. Misiunea mea este sa imputernicesc oamenii sa-si imbunatateasca calitatea vietii si sa facilitez schimbarea in viata lor. “Declaratia ta de intentie” nu e nevoie sa fie lunga, sa foloseasca cuvinte pompoase, sa fie corecta din punct de vedere gramatical, chiar sa aiba logica. Insa e nevoie sa te inspire sa actionezi, intr-un mod cat mai profund.

“Orice incercare de a crea un erou trebuie sa inceapa cu ceva de care orice erou are nevoie: un personaj negativ.” (Dr. Nekhorvich in Mission Impossible)

Stii care e diferenta intre un erou si un personaj negativ? Amandoi sufera, insa reactia lor la ce s-a intamplat este diferita. Personajul negativ isi spune “toata lumea trebuie sa sufere cum am suferit si eu”. Eroul isi spune “o sa fac in asa fel incat nimeni sa nu trebuiasca sa treaca prin ce am trecut eu”.

Care este personajul negativ in cazul misiunii tale? Cand am creat Mayhem, am identificat 3 “inamici” cu care sa port batalii: informatia de proasta calitate sau “bullshit”-ul promovat de cei din domeniu, mesajele transmise de cei care apara “status quo”-ul, gen “uniformizarea” promovata de media, mai ales cea de cancan, si, cel mai mare inamic, insusi cititorul, cu tot ceea ce-l opreste sa evolueze. Tu cu ce anume te lupti?



O misiune este punctul de pornire pentru tot ce faci. In momentul in care ti-ai construit o misiune, aceasta devine motivul principal pentru care te trezesti de dimineata. Aceasta iti spune pe ce anume sa te concentrezi si ce anume sa dai la o parte. Cand totul pare cu susul in jos, aceasta are rol de compas pe drumul ales, fiindu-ti ghid pentru deciziile pe care le iei si actiunile pe care le intreprinzi. Astfel, aceasta devine un instrument de masurare al succesului personal.

De ce anume are nevoie lumea din jurul tau? Cum anume vrei sa arate lumea, lumea copiilor tai?

Trimite mai departe:

 
 
 

Comments


Formulario de suscripción

¡Gracias por tu mensaje!

©2020 por Janina Rujoiu. Creada con Wix.com

bottom of page